Μέλι: Το «νέκταρ των θεών»

Το μέλι, η πιο γλυκιά παραγωγή της ελληνικής φύσης, είναι ένα μοναδικό στο είδος του κορυφαίο προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αρώματα και γεύση! Το μέλι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που ανήκει στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής διαδικασίας των μελισσών, όπου το παράγουν, καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών.

Η διατροφική αξία του μελιού έχει εκτιμηθεί από τα αρχαία χρόνια, καθώς αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι & τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το μέλι και οι μέλισσες πρωταγωνιστούν στη μυθολογία. Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις.

Το μέλι αποτελείται από δύο μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και είναι πλούσιο σε διάφορα μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, οργανικά οξέα, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και ένζυμα. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτά τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με τις καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες της βασικής πηγής του μελιού, δηλαδή της γύρης στην περιοχή που αναζητούν τροφή οι μέλισσες.

Ανάλογα με το δέντρο ή άνθος που οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ, αυτό αποδίδει κι έναν ξεχωριστό τύπο μελιού. Οι διαφορές εντοπίζονται στο άρωμα, το χρώμα , τη γεύση, την κρυστάλλωση και τη σύσταση του μελιού. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και μελέτες δείχνουν πως το μέλι εκτός από υψηλή διατροφική αξία έχει μια σειρά από ιδιότητες και ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Μια κουταλιά μέλι σε ένα ζεστό ρόφημα αντικαθιστά επάξια την ζάχαρη και βοηθάει στην απαλλαγή από πονόλαιμους και κρυολογήματα.