Ταχίνι: ένας διατροφικός θησαυρός

Ένα τόσο απλό και “μικρό” υλικό, το σουσάμι, υφίστανται επεξεργασία αποφλοίωσης και ξήρανσης, καβουρδίζεται αλέθεται και γίνεται πολτός, δημιουργώντας το πλούσιο σε γεύση και διατροφικά στοιχεία ταχίνι! Η γνωστή και αγαπημένη υπερτροφή, που πρωταγωνιστεί στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής και στην ελληνική διατροφή! Ο πιο γλυκός σύμμαχος της νηστείας και καθημερινός σύμμαχος της υγείας, το ταχίνι είναι ένας διατροφικός θησαυρός που αξίζει να έχουμε στο ντουλάπι μας όλο το χρόνο.

Επιστημονικές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Πρόκειται για ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, που είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό. Συγκεκριμένα είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, υδατάνθρακες, σελήνιο και στερόλες. Τα καλά λιπαρά που περιέχει το ταχίνι περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχονται στο σουσάμι μειώνουν με φυσικό τρόπο την αρτηριακή πίεση, ενώ το μαγνήσιο βοηθά ιδιαίτερα στην υγεία των οστών και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Την καλή υγεία έρχεται να συμπληρώσει η ακαταμάχητη γεύση του, που είναι ένας ακόμα λόγος για να ενταχθεί στη διατροφή μας. Το ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί ως αλοιφή, σε ταχινόσουπες, σε σαλάτες, στην παρασκευή πολλών πιάτων και γλυκών αντί άλλων ελαίων. Η τεράστια διατροφική αξία του ταχινιού το καθιστά απαραίτητο συστατικό της ημερήσιας διατροφής μας. Εντάξτε σήμερα το ταχίνι στη διατροφή σας και γευτείτε όλα του τα οφέλη!